İdeal bir LİDER nasıl olmalı?

Facebook COO’su SHERYL SANDBERG, geçtiğimiz yıl yayınladığı “Sınırlarını Zorla: Kadınlar, İs ve Liderlik İsteği” (Lean In-Women, Work And The Will To Lead) adlı kitabıyla çok tartışıldı. Ceo Club toplantıları kapsamında bu yılın başında İstanbul’a gelen Sandberg ile yapılan özel söyleşiden, kendisinin liderlik yetilerinin geliştirilmesi ve ideal liderlik özellikleri hakkında yaptığı açıklamaları siz LR okuyucuları için derledik.

AÇIK DAVRANIN, GERÇEKLERİ DUYUN !


KENDİNİZE İNANIN !

İstediğiniz bir işe hemen başvurun, onu yapabileceğinizden emin olana kadar beklemeyin. Bu çok önemli. Şu ana kadar kabul edildiğim hiçbir pozisyon için kendimi tam olarak kalifiye hissetmedim. Ama bu benim için önemli olmadı, işleri kabul ettim. Çünkü hemen yanı başımda oturan erkeğin böyle bir kaygı taşımadan kabul edeceğini biliyordum. Önce işi yapın, sonra kendiniz hakkında karar verin.

Ve mutlaka hayat ortağınız hakkında çok seçici olun.

Genç kadınlara şunu söylüyorum:

Kimi isterseniz onunla çıkın ama onlarla evlenmeyin. Kendi payına düşeni yapmaya hevesli olan adamla evlenin.

HARİKA DEĞİLİM !

 
Bence zayıflıklarımız konusunda açık ve dürüst olmak önemli. Öteki türlü insanlardan gerçeği öğrenemezsiniz. Eğer her konuda iyi olduğumu iddia etseydim, Facebook’ta kimse beni eleştiremezdi. Fakat “Bu konuda harika değilim” ya da “Bazen fazla endişeli olduğumu ve çabuk karar verdiğimi kabul ediyorum” deyince insanlar da bana “Evet, çok çabuk karar verebiliyorsun. Endişelenme” diyebiliyor ve ben de bunu anlıyorum. Kısaca siz açık davranmazsanız, gerçekleri de duyamazsınız.

DOĞRU İNSANLARI İSE ALIYORUZ.


DİREKT VE DÜRÜST 

Çok direkt ve dürüstümdür. Ve zayıflıklarım hakkında da açık olduğumu düşünüyorum. Liderseniz insanların size gerçekleri anlatması zordur. Lider olmanın riski, insanların size duymak isteyeceğiniz şeyleri söylemesidir. Ben de zayıflıklarımdan açıkça bahsederek insanların bana gerçeği anlatmasını sağlıyorum.

ÖNCE BEN SÖYLERİM !

Onlara “Acaba bu toplantıda çok fazla mı konuştum” diye soruyorum. Bu da konuyu kendileri gündeme getirmeden, onlara benimle aynı fikirde olma müsaadesi veriyor. Ama eğer ben konuyu açmazsam kimse bana bir şey söylemez. O yüzden bir lider olarak insanların size karşı dürüst olmasını sağlamak için çok çalışmalısınız.

DELEGE EDİYORUM.

Kendinizi her zaman her şeyi bilmeniz gerekmediği konusunda eğitiyorsunuz. Örneğin Facebook’ta her şey Mark ve benim onayımdan geçmiyor. Çünkü her şeyi biz onaylarsak, bu her şeyin duracağı anlamına gelir. Bunun yerine doğru insanları işe alıp onların yeni ürünler üretmelerine imkan tanıyoruz.

İDEAL BİR LİDER NASIL OLMALI?
ÇEŞİTLİLİK SAĞLAMALI 

Kadın veya erkek iyi bir lider bence şöyle olmalı:

Tüm toplumun yeteneklerini kullanabilen, sadece erkeklerden değil diğerlerinden de en iyisini almayı başaran ve sadece kendisine benzeyenleri işe almayan biridir. Çünkü böylelikle takımda değişik sesler olacaktır. Bu da daha iyi kararlara ve sonuçlara yol açar.

GELECEĞİN LİDERİ 

Geleceğin lideri bence çok hızlı değişen dünyaya ve şeffaf iletişime açık olmalı.Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 91’i Facebook’ta, bizim için en çok penetrasyona sahip ülkelerden biri. Türkiye’de insanların sesi var ve bir şeyler söylemek istiyorlar. Geleceğin liderleri teknoloji değişip ekonomiler büyürken değişime adapte olmalı.

Kaynak : www.capital.com.tr

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz