Kurumlara güven yüksek, Liderlere düşük !

 

Global Güven Barometresi

26 ülkede, 13 bin kişiyle yapılan online araştırma sonucunda yayınlanan Edelman Trust Barometresi 2013′ün sonuçlarına göre, aralarında Türkiye’nin de olduğu 26 ülkede, iş dünyasına güven yüksek. İlk sırada yer alan STK’lardan sonra, iş dünyasına ait kurumlar ikinci sırada yer alıyor

Akademisyenler öne çıkıyor.

Ancak konu, şirket yöneticilerine gelince tablo değişiyor. Kurum liderlerine kurumların kendisi kadar güven duyulmuyor. İnsanlar, şirketler hakkında bilgi veren yöneticilerin anlattıklarına şüpheci bir şekilde yaklaşıyor, buna karşın akademisyenlerin, sıradan insanların ve şirket çalışanlarının sözlerine güven duyuyorlar.

Güven Sorunu

Katılımcılara bir şirketle duydukları güvende rol oynayan başlıca kişiler sorulduğunda, CEO’lar %43, devlet görevlileri ise %36 ile bu sözcüler arasında güven endeksi en düşük olan profiller olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de ise şirket CEO’larına %52, devlet görevlilerine ise %38 oranında güven duyuluyor. 

Gerçek Yaşam Öyküleri

Edelman’ın araştırmasına göre tüketiciler marka ve ürün vaadlerine değil, yaşanmış gerçek öykülere güveniyor.

Katılımcılar global ölçekte en çok bloglara (%43) ve sosyal medyada (%43) bizzat o ürünü kullanan kişilerin belirttikleri görüşlere güven duyuyor.

Türkiye’de en çok güven veren mecra;

Sosyal paylaşım sitelerinde (%34) ve bloglarda (%34) tüketici tarafından belirtilen görüşler olarak ortaya çıkıyor.

Gazete ve dergilerde ise en çok sözüne güvenilen profiller Türkiye’de %42 ile akademisyenler.

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz